2016.03.08. Magyar Szaunamesterek Első Országos Találkozója – V8 Wellness – Szentendre -  Zelenák János, Dr. Piczkó Katalin, Zoltai Erika

Zelenák János november környékén vetette fel a találkozó ötletét, amit tavaszra meg is valósított, igazán ügyesen. Senki nem tudta mi várható, mire lehet számítani, itt-ott, ezt-azt lehetett hallani, de konkrét programterv nem volt tudható… Biztos vagyok benne, sokadmagammal pozitív várakozással vártuk a március 8-át, nem csak a Nemzetközi Nőnap és Zoltán nap végett… :) 

 

11 órás kezdés volt meghirdetve, annak rendje szerint meg is kezdődött a rendezvény. János a rendezvény kitalálója, megálmodója tartott egy röpke közel egyórás nyitóbeszédet, amiről nagyon sajnáltam, hogy éppen Ruszkabányai Gitta maradt le, amikor is János arról beszélt, hogyan volt, miként van, és hogyan kellene lennie. Az elengedésről, a sérelmeken való túllépésről, az egységes összetartó fellépésről, a kifürkészhetetlen jövőről. Megemlítette azt is , hogy a jelenlegi szaunamesterek zömét Barabás Lívia és Szolári Zsolt nevelte ki, s szükség van az új generációra, az új ikonokra.

Magyar Szaunamesterek Első Országos Találkozója V8 Wellness Vizes Nyolcas Wellness V8 Szentendre Zelenák János Dr. Piczkó Katalin Zoltai Erika cikk tudósítás 2016

Megtudtuk, hogy létrejött a Magyar Szaunamesterek Egyesülete, mely kezdeményezi a Szövetség létrejöttét is, a két szervezet között lényegében az a különbség, hogy az Egyesületet magánszemélyek alkotják a Szövetséget pedig cégek. Kis bemutatót kaptunk Bernhardt Bélától az egyesület alelnökétől, miért, milyen céllal jött létre, s mik a terveik. Bárki csatlakozhat, bárki tagja lehet az egyesületnek, havi mindössze 1.000 Ft-ért bele lehet szólni abba, hogy merre menjen a magyar szaunakultúra. János egy remek hasonlatot mondott „ a német megmondja, az angol javasol… a német jobb a magyarnak, bár jobb lenne, ha angol módi lenne…” J

Szóba került a képzés fontossága, az egységesség, a fejlesztése, alapképzés, közép, felső. Egy mesternek kell tudnia bármikor tartania egy klasszikus aromás felöntést, jelmez nélkül, 1 törölközővel.

János beszélt arról is, milyen hatalmas lehetőség, hogy idén először az AufgussWM világbajnokságnak lesz hazai kvalifikációs versenye is. Szó esett a tervezett első magyar pénzdíjas szaunamester versenyről, a Nemzeti Szaunamester Bajnokságról, melyet a tervek szerint az AufgussWM hazai fordulójával együtt lehetne rendezni. Így a nemzeti bajnok képviseli hazánkat a világbajnokságon.

Magyar Szaunamesterek Első Országos Találkozója V8 Wellness Vizes Nyolcas Wellness V8 Szentendre Zelenák János Dr. Piczkó Katalin Zoltai Erika cikk tudósítás 2016

Szünetet követően, Dr. Piczkó Katalintól jó egyórás előadást, mini „tréninget” kaptunk az asszertív magatartásról. (Az asszertív, vagy más szóval a kellő határozottságú és öntudatú emberre az jellemző, hogy környezetével összhangban igyekszik teljesíteni, elérni a céljait. Van önbizalma, határozott, szemkontaktust tart, erőt nem alkalmaz, együttműködő. A viselkedésminták között ez számít az aktív és pozitív kategóriának, tehát érdemes megismerni, megtanulni az asszertivitást, a józan önérvényesítést.) Ami számomra is megerősítette azt a tényt, hogy igen is a mai szaunamesterek, a magyar szaunakultúra első generációja. Nekik az a feladatuk, hogy elmagyarázzák mit, miért, és mit hogyan kell az egészséges szaunázásért tenni. Nem pedig azt nézni, hogy hol, miért működik rosszul. Hol, mikor, miért, kibe tudunk belekötni. Ez a generáció az első fecske, aki ezt nem tudja belátni, az akkor ne csinálja, csak úgy lehet ezt, ha igenis belátjuk, mi azért vagyunk, hogy milliószor, s még annál is többször elmondjuk, megmondjuk kulturáltan, miért kell ezt így csinálni, ahogyan csináljuk.

Magyar Szaunamesterek Első Országos Találkozója V8 Wellness Vizes Nyolcas Wellness V8 Szentendre Zelenák János Dr. Piczkó Katalin Zoltai Erika cikk tudósítás 2016

Ezt követően Zoltai Erikától sok hasznos infót tudtak meg mestereink, többek között azt is, hogy a napi 3-4 felöntéstől több az már valóban egészségkárosító lehet, pótolni kell az ásványi anyagokat. Hangsúlyozta, hogy a képzésben valóban oda kel figyelni az egészségügyi részre.

Ezt követően mindenki bemutatkozott, hogy ki-kicsoda, honnan jött. Badár Sándor emelkedett hangulatunkat tovább fokozta, melyet közel 4 órás szaunamester bemutató követett a mesterszaunában.

Magyar Szaunamesterek Első Országos Találkozója V8 Wellness Vizes Nyolcas Wellness V8 Szentendre Zelenák János Dr. Piczkó Katalin Zoltai Erika cikk tudósítás 2016

A legfontosabb: ez volt az első olyan rendezvény, amelyen szinte mindenki ott volt, aki a hazai szaunaéletben számít. A SpaDium Kft, a Szaunaklub, a hazai szaunamesterek döntő többsége. Sikerült egy teremben leültetni mindenkit!

A napot egy idézettel tudnám összefoglalni, mely egyébként saját kedvenc idézetem is, ami Henry Ford szavai: "Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz."

folyt.köv.

Még több infó, még több szaunás élmény, még több... szaunáSOK

dr.szauna